Veteriner hekimler olarak, diğer hekimlerden bazen avantajımız bazen dezavantajımız olarak uygulamada uzmanlık eğitiminin olmaması ve tek alanda hasta bakılmamasıdır. Yani bir veteriner hekim uzmanlığı deri hastalıkları ise sadece deri hastalıklarına bakar diye bir kural yoktur, çok az da olsa sadece uzmanlık alanı dışında hasta bakmayan idealist meslektaşlarımız yok değil, fakat tıp eğitimi ve uygulamasında bu kural geçerlidir. Burada belirli bir sistem üzerinde uzmanlaşmış hekimlerin olması o hastalıklara ait nedenlerin ortaya daha hızlı ve net bir şekilde konmasına ve bu sayede tedavinin daha başarılı olmasına imkan sağlamaktadır. Fakat bu durum komplike hastalıkların çözülmesinde başarı şansını azaltmakta olduğu düşünüyorum.
Biz veteriner hekimler olarak hastaya deri, solunum yolları vs gibi sistemsel olarak değil hasta olarak tümden bakmak zorundayız çünkü aldığımız eğitim bizi bu şekilde bir bakış açısına yönlendirmekte ve şu an için ülkemizin hayvan sağlığı anlayışı da bu durumu destekler niteliktedir.
Öğrencilik yıllarımın başından bu yana psikolojinin canlı organizmaya etkisi ilgimi cezbetmekteydi, şanslıyım ki uzun uğraşlarım sonucu bu konuda eğitim almaya fırsat buldum.
Hayvanların çevreden etkilenme düzeyleri, insanlara göre çok daha azdır, daha çok içsel mekanizmaları ile hayatlarını sürdürürler.
Eğer ki bir hayvanın psikolojisi olumsuz yönde bozulmuşsa, gerçekten ortada kötü bir durum vardır.
Çevremizden, stres nedeniyle, kalp krizi geçiren, kanser olan, böbrek hastalıkları geçiren insanlar olduğunu duymuşsunuzdur, bir de şu yönden bakın, çevreden bu kadar az etkilenmesine rağmen bir hayvancağız strese girdiyse gerçekten çok direnmiş çok çabalamıştır ama ruhsal durumu bu stresle başa çıkamayıp psikolojisi bozulmuştur, peki sadece sergilediği davranışlar ve psikolojisi mi bozulur hayvanların da? Onların da kalpleri, böbrekleri, bağışıklık sistemleri, kanser olabilecek organları var mı?
Evet onların da aynı insanlar gibi psikolojiler, kalpleri, böbrekleri, bağışıklık sistemleri ve kanser olabilecek organları var…
Hayvan psikolojisi önemli mi önemsiz mi bir de siz düşünün…
Veteriner Hekim Gökhan DURUKAN