Hayvanlarda Davranış Değişimi ve Yaş

Davranış bozuklukları çoğunlukla yetersiz sosyalizasyon ve travma sonrası stres bozuklukları ve genel stres bozuklukları ile gün yüzüne çıkmaktadır.

Yetersiz sosyalizasyona bağlı olanlar hayvanın sosyalizasyon dönemi itibaren yani köpeklerde 3 aylık kedilerde de 7 haftalık dönem itibaren gözle görünür hale gelmektedir, yani erken yaşlarda, diğer nedenlerle olanlar ise hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkmaktadır.

Danışan ailelerin aklındaki en ön yargılı sorumuz, ”bu yaştan sonra davranışları değişir mi” olmaktadır.

Tabiki davranış değiştirme bir davranış kalıbının öğrenilmesine dayanmaktadır. Öğrenme yaşla birlikte yavaşlayabilmektedir, fakat öğrenme yaşla birlikte hiç bir zaman sıfırlanmamaktadır. Bu nedenle ön yargılı sorumuz olan ”bu yaştan sonra davranışları değişir mi?” sorusuna en net verilebilecek cevap, ”her yaşta davranışları olumlu olarak değişebilir” olmaktadır.

Özellikle geriatrik(yaşlı) kedi ve köpeklerde yeni bir davranışı öğretmek için biraz daha fazla zaman ve tekrar gerekebilmektedir.

Özellikle ileri yaştaki köpek ve kedilerin sinir sisteminin ve hormonel düzenliliğin devamlılığını sağlamak için düzenli beslenme, uygun zihinsel ve fiziki egzersizlere özen gösterildiği sürece korkmanıza gerek kalmayacaktır.indir

Bu konuda asıl bilinmesi gereken şey, beyin ve omurilik(merkezi sinir sistemi) faaliyetini sürdürdüğü sürece öğrenme yani yeni davranışlar ve var olan davranışların değiştirilmesi için hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız.

Veteriner Hekim & Hayvan Davranış Danışmanı

GÖKHAN DURUKAN

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s