Kedilerde Davranış Bozuklukları

Kedilerdeki fazlalıkla görülen davranış bozukluklarından ilki uygun olhqdefaultmayan ürinasyon(idrar), ikincisi ise agresyon(saldırganlık) sorunlarıdır.

Bu ikisi başvurularda üst sıralarda görünmektedir, çünkü insanı en çok etkileyen ve ailenin de keyfini kaçıran sorunlardır. Bu sorunların temelinde çoğunlukla korku ve stres etkenleri yatmakta, bu sorunların kısa vadede çözümü öncelik olarak şikayet edilen sorunu çözmeye yönelik olmasıyla birlikte, sorunun tekrarlamaması için uzun vadede altta yatan sorunlara yönelik çalışılması çok önemlidir.

Burada bu sorunlarının çözüme ulaşacağı konusunda ekstra bilgi vermenin gerek olduğunu da düşünüyorum, çünkü çoğu insan bu sorunları kanıksayarak çözümsüz olduğunu düşünmekte ve hem bu sorunların altında başka sorunlar yaşayan kedilerin hem de aynı evi paylaşan insanlar için durum fazlaca strese yaratır hale gelmektedir.

Çözüm olarak kedilerini evden uzaklaştırmayı düşünenler olabilir ama çok daha kedi-insan ilişkileri bozmadan, kedinizi sokağa atmak zorunda kalmadan da bu sorunların çözülebileceğini belirtmekte fayda var.

Kedilerinizle mutlu günler dilerim.

Veteriner Hekim & Hayvan Davranış Danışmanı

Gökhan DURUKAN

Kedilerde Davranış Bozuklukları” üzerine 23 yorum

  1. Merhaba. Bir kedim var ve 2 gündür çok saldırgan davranıyor özellikle bir yürüyüşümüzden bir hareketimizden çok fazla tedirgin olup garip sesler çıkartıp garip bir şekilde yürüyerek saldırıyor. Bulunduğumuz ilde veterinere götürdük sakinkeştirici yapıp uyuttu ama ne olduğunu anlayamadı. Daha önce böylesini görmediğini söylüyor. Kedimiz kendisini hiçbir şekilde sevdirmiyor aşırı tepkili. 2 haftafır falan da iştahsızlığı vardı yemek yemiyordu. Bir öneriniz veya yapabileceğimiz birşey var mı?

    Beğen

    • Merhaba, mutlaka yapılacak şeyler vardır ama ne yapılacağını söylemek için saldırganlığa neden olan duygu, olay, insan vs yani saldırganlığı temeli ve nedenini bulmamız gerekir.
      0543 934 1443 bana ulaşabilirsiniz.

      Beğen

  2. Kedim küçüklüğünden beri kakasını kum kabının hemen yanına yapıyor. Kum kabını sürekli temiz tutuyoruz(çişini kakasını yapar yapmaz alıyoruz) 15 günde bir kum kabını yıkayıp(sabunla) kumunu değiştiriyoruz. Evde istediği herşeyi yapıyor hiç tepki gösteriyoruz, ona vakit ayırıyoruz, sürekli ilgi gösteriyoruz ama şuan 1 yaşında bebekliğinden beri ara da tam kum kabının yanına kakasını yapıyor. (çişini kumuna yapıyor) kum değiştirdik, kum kabı kapalıydı açığa çevirdik,kum kabının yerini değiştirdik yapılabilecek herşeyi denedik ama çözüm yok. Belki büyünce düzelir dedik ama çözemiyoruz sürekli kaka yapacağı zaman tedirgin oluyoruz. Kakasını yaptığı zaman asla tepki göstermiyorum kakasını kum kabına koyup kapattırıyorum, o görmeden yaptığı yere sirkeli su ile temizliyorum. Mama değiştirdik. Kullandığımız bi mama onu cıvık kaka yapmasına sebep oldu ozaman sürekli düzenli kakasını yapıyordu(o mama onu çok bozdu kan falan geldi popusundan) şimdi başka mamaya geçtik kakası katılaştı yine aynı problemler çıktı kakasını yapmak istemiyor süreyi uzatıyor,kum kabına giriyor çıkıyor yeri eşeliyor. Anlayamıyoruz artık davranış bozukluğu mu sizce yoksa katı kaka mı yapmak istemiyor. Yardım edin lütfen 🙏

    Beğen

  3. Kedim 5 buçuk aylık, sürekli garip davranıyor, sürekli şımarıyor, fazla hiperaktif, hiç durmadan ordan oraya koşturup, ordan oraya atlıyor, sürekli masanın üstündekileri koltuğun üstündekileri yere atıp, koltuğun altına saklıyor. Bardaktan su içiyor, sonrada bardağı yere atıyor. Hiç şiddet göstermiyoruz, kızmıyoruz ona(arada bağırmak dışında) klozetin içine giriyor, ıslak duşa girip yatıyor, duştan su içiyor. Ne zaman sevmeye kalksak, ısırıp, tırmalıyor(çok can acıtıcı bir şekilde) tuvaletindeki poşeti tırmalayıp poşeti katlıyor. Acaba poşeti sevmiyor mu? Bazen kakası bitmeden koşmaya başladığı için kakası yerlere düşüyor. Kendini pek temizlemiyor. Cinsi british sorthair, aşıları tam. Herkes onu çok seviyor ama o hiç evcil değil. Sizce sorun ne?

    Beğen

  4. Erkek bi kedim var çok uysaldı işe başladım bi ay sonra kedim bana kendini sevdirmiyor hemen ısırmaya tırmalamaya başlıyor gel dediğimde gelmiyor ama kocam gel dedi mi hemen gidiyo sürtünüyo sevdiriyo kendisini ona çok uysal bende buna kızıyorum onun için herşeyi yapan benim ilgilenen benim en çok seven benim ama oğlum kocamı sevyo beni değil ki yaramazlık yaptığında kocam bazen vuruyo ona rağmen onun yanında olyo ya

    Beğen

  5. MErhaba altı kedimle yaşıyorum.fakat son iki yıldır iki tanesi birbirine karşı inanılmaz saldırgan.sürekli şiddetli kavga ediyorlar.ikiside dişi ve ameliyatsız .ondan olabilir mi.

    Beğen

    • Merhaba, bu bir davranış problemidir.
      Nedeni psikolojik kaynaklı olur, sorunun temelinde yatan problemlerin çözümü için psikolojik muayene yapmamız gerekir.
      İletişim numaramız: 0543 934 1443

      Beğen

  6. Merhabalar bir sorum olacaktı kedim çok yabanileşmeye başladı bizimle iletişimi kesmeye başladı ne yapmamız lazım

    Beğen

    • Merhaba, saldırganlık yoksa üzerine gitmeyin rahatsız etmeyin bu yeteri olur. Saldırganlık varsa profesyonel destek almanız gerekir.
      Bize iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.
      Veteriner Hekim Gökhan Durukan

      Beğen

  7. Kedimi mahhallede bulmuştum çok küçüktü 2 aylım falanfı evin içinde bakmaya başladım o bi kız ama çok saldırganlaşyı sevmek için elimi uzattığımda ısırmaya ve pençrlemeye çalışıyor sakinlrştiremiyorum onu bir süredir dışarı çıkıp sonra eve geliyor normal bir kedi gibi değil yani yanımda yatmıyor eskisi gibi kendini sevsirtniyor baya feğişti yani.napabilirim??

    Beğen

  8. Kedim bir haftadır sanki birşeyden korkmus gibi saklanıyor kuyrugu bacak arasına alıyor kafası aşşagıda sırt yukarıda sinmiş gibi duruyo seslere tepki verip yalanıyor alırken bagırıyor yanına diger evdeki kediler yaklastıgında bagırıp tıslıyor ( yemek yiyor, su içiyor, tuvaletini yapıyor ) deli oldum napıcam bi rahatsızlıgımı var yoksa gercekten bişiden bi korkuyor anlayamıyorum.

    Beğen

  9. Merhaba benim 13 yıldır evde bir kedim var küçğklüğünden beri saldırgan bir yapısı var bazen sevdiriyor ama sonrasında aniden saldırıyor. Şimdi evde hem köpeğim hemde bir kedim daha var. Köpeğe değilde yeni gelen kediye çok saldırıyor evde kıyamet kopuyor hayvanı öldürücek noktaya geliyor ve ayıramıyorum bu sefer bizi parçalanıyor yani senelerdir önce bize sonra gelenlere saldırmaya başladı bu şekilde devam etmesini istemiyorum artık benimde psikolojim bozuldu bazen oturup ağlıyorum çok kötü bi durum lütfen bana yardımcı olun

    Beğen

  10. Iyi calismalar.Evde iki tane british cinsi kedim var.Biri disi biri erkek.Bir yaşına geldiklerinde ikisinide kisirlastirdik yaklaşık 9 ay oldu.Kisirllastirmadan sonra erkek kedim ayda bir veya onbeş günde bir özellikle benim yatağımin üzerine çişini yapmaya başladı.Veterinerimiz hic bir sağlık probleminin olmadığını söyledi Evde iki tane tuvalet kabı var.Ailece kedilerimizle çok ilgiliyiz.Veterinerimiz evde dışı kedi olduğu için yaptığını söylüyor.Cok çaresiz kaldım.Ne yapacagimi bilemiyorum.Yatak odasının kapısını iki gündür kapatıyorum.Diger odalarada yapar diye onlarında kapısını iki gundur kapattım .Psikolojisi bozulur diye bu zamana kadar kapatmamıştım.Veterineri.iz antidepresan deneyelim diyor.Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.

    Beğen

  11. selam. iki Scottish fold kedim var. Anne ogul 5 ve 4 yaslarindalar. sokaktan bir kedi sahiplendim. yavru ve dogal olarak cok yaramaz. sahiplendigim kedi erkek. 4 yasindaki oglum cok stres oldu atesi 40,5 cikti. tedavisini yaptirdim. ancak su an hala o kediden haz etmiyor ve benimle iletisimini tamamen kopardi. zamanla bu durum degisir mi yani anlasirlar mi? yavru kedi oynamak istiyor ve isiriyor. benim oglum malesef hic iletisim kurmak istemiyor ve yalniz takilmak istiyor. aslinda ucretli destek de almak isterim. bir sekilde ulasirsaniz sevinirim.

    Beğen

  12. Merhabalar dişi kedim 2 buçuk yaşında kedi kokusu aldiğinda bana ciddi sekilde saldiriyor kendini kaybediyor.Normal zamanda cok iyi bi ilişkimiz var bu konuda ne yapabiliriz lutfen yardımci olun 🧡😔

    Beğen

Yorum bırakın