Hayvanlarda Davranış Bozukluğu
Hayvanların doğal davranış repertuarları etoloji bilimi içerisinde incelenmektedir. Hayvanlar eğer bu doğal davranışlarını sergileyemezlerse, psikolojik olarak strese maruz kalırlarsa, yoğun korku durumları sonrasında, istemeden onlara yanlış davranışları öğrettiğimizde sergileyecekleri davranışlar, normal davranışları olmayıp, davranışlarının bozulmuş hali olacaktır. Davranışçılar olarak bunlara davranış bozukluğu demekteyiz.
Sağlık problemi olduğunda hapşırır, halsizleşir, yemek yemez, ateşi çıkar vs gibi semptomlar gösterir. Peki hayvanlarımız psikolojileri bozulduğunda ne gibi belirtiler ortaya çıkar ve hangi durumlarda bizden destek almanız gerekir.
İşte belirtiler:
- Korku ve anksiyete hallerinin ortaya çıkması,
- Tuvalet eğitiminin bozulması,
- İdrar kaçırma,
- Kendine zarar verme ya da aşırı yalanma gibi takıntılar,
- Çevreye karşı aşırı dikkat ya da ilgisizlik,
- Eşyalara ya da bahçeye zarar verme,
- Gıda niteliği olmayan şeyler yeme (pika),
- İştahsızlık ya da aşırı iştah,
- İnsanlarla iletişimin azalması,
- Uyku bozuklukları,
- Aşırı havlamalar,
- Asabilik ve saldırganlığın artması,
- Aşırı hareketlilik ya da aşırı sakinlik,
- Cinsel anormallikler,
- Annelikle ilgili davranış anormallikleri,
- Kuytu yerlere saklanma,
Bu gibi durumlarda sizin ya da hayvanınızın mutluluk durumu bozulur, yaşam iki taraftan biri ya da ikisi için can sıkıcı bir hal alır.
Davranış Bozukluğunun Çözümü Nedir?
Öncelikle bazı davranış bozuklukları sinir hastalıkları(nörolojik), hormonel(endokrin) ya da iç hastalıkları kökenli olabilmektedir. Bu nedenle davranış bozukluklarının tanısı mutlaka bir veteriner hekim tarafından konulmalı, bedensel rahatsızlıkların varlığı veya yokluğu bilimsel metotlarla belirlenmelidir.
Davranış bozukluğu ortaya konduktan sonra problemin kökenine göre medikal tedavi, davranış terapisi ya da medikal tedavi + davranış terapisi uygulanır.
Tüm bu tedaviler konuda bilgisi ve deneyimi olan bir veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır.