Köpek Eğitimi

Köpek eğitimi nedir?

Köpekler bilimsel metotlar kullanılarak hem kendi hem de insanlar çıkarına hayatlarını kolaylaştırıcı ve sosyal hayata uyum sağlanabilmesi için bazı davranış kalıplarının öğretilmesidir.

Köpek eğitimi ne zaman başlamalı?

Köpekler doğduktaları itibaren öğrenmeye başlarlar, öğrenme yaşamın bitmesiyle son bulur. Bebeklik döneminde öğrenme hızı ve kapasitesi çok yüksektir, bundan dolayı öğrenme çok kalite olmaktadır. Köpekler doğar doğmaz anne ve babaları tarafından hayatta kullanılmak üzere bilgilerle donatılmaya başlanır yani eğitilir. Bu nedenle eğitimin başlama yaşı doğduğu andır.

Köpek eğitimini kim vermeli?

Köpeklerin öğrendikleri tüm bilgiler hayatlarını devam ettirmeye yönelik kullanıma uygun bilgilerdir. Eğer ki köpeğe yaşamını devam ettirmesi için doğru bilgileri veremezsek, eksik ya da yanlış bilgiler onun ve birlikte yaşadığı insan ailesinin hayatını zor sokacaktır. Köpeğinizin eğitimini siz de verebilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki, her anne baba ilkokul, ortaokul vb eğitimlerden geçmiştir ama çocuklarının bilgiyi doğru öğrenebilmesi için mutlaka okul ve öğretmen şarttır. Bu örnekte görüldüğü gibi, bilginin nasıl, ne şartlarda, hangi uygulamayla köpeğe gösterilebileceği ancak bu işin profesyonelleri olarak bizlerin vermesi ya da bizlerin kontrolünde verilmesi, köpeğe ve ailesine fayda sağlayacaktır.

Hangi eğitimi seçmeliyiz?

Köpeklerin eğitimleri sosyal ve yaşadıkları hayata uyum sağlaması amacıyla verilmesi en uygunudur. Bu nedenle bahçede hayatını sürdüren 1yaşında büyük ırk köpek ile, bir sitenin yüksek binalı apartman dairesinde yaşayan 7 yaşında küçük ırk bir köpeğin eğitim içerikleri farklı olmaldı ve köpeğin, ailesinin hayatını kolaylaştırıcı bilgiler içermelidir. Bu nedenle köpeğinizin yaşamına uygun eğitim programı tarafımızca ailesinin de görüş ve onayı alınarak hazırlanmaktadır.

Eğitimler ne kadar sürer?

Eğitimin içeriğine bağlı olmakla birlikte, ortalama bir köpeğin eğitim süreci 4-6 hafta sürmektedir.

Eğitimler nerede yapılıyor?

Eğitimler köpeklerin ailesinden uzaklaşmasına gerek duyulmadan, köpeğin yaşadığı ve alıştığı çevresinden yapılmasını uygun buluyoruz. Köpeklerin çevre değişikliklerinde ve ailesinden uzakta kaldığı durumlarda stres nedeniyle vücutta yükselen kortizol hormonunun öğrenmeye olumsuz etkisi olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle gerekmedikçe köpek ailesinden uzaklaşmadan eğitimlerini tamamlamalıdır.

Eğitimlerin ücreti nedir?

Köpek eğitimleri bireysel olarak oluşturulduğu için her köpeğin eğitim ücreti farklı olmaktadır. Belirtmekte fayda var, köpek trafik kazalarının tamamı eğitimsiz köpeklerin başına gelmekte, kaybolmalar eğitim almamış köpeklerde görülmekte, köpek ısırılmaları(özellikle küçük ırklarda ölümcül olabiliyor) ve kavgaları da sosyalizasyon eksikliğine bağlı olduğu bilinmekte, hayatının bir döneminde uygun bir eğitim almış köpeklerle davranış bozukluğu görülme sıklığı diğer eğitim almamış köpeklere oranla daha düşük olduğu bildirilmektedir. Bu da bize eğitimin hem sağlığı koruyucu hem de olası masrafları önlemesine katkı sağladığı bilgisini vermektedir.

Köpek eğitimi ve davranış terapisi aynı mıdır?

Köpek eğitimi herhangi bir davranışın oluşturulmasının temel alındığı ve köpek eğitmenleri tarafından uygulanan bir tür müfredat programıdır. Davranış terapisi ise, davranış anamnez testleri uygulanıp, bir psikolojik, psikiyatrik bozukluğun neden olduğu bozuk davranışların ortadan kaldırılıp doğru davranışın oluşturulduğu, köpeğin stres faktörlerinin azaltıldığı, köpeğe güven verici onu mutlu etmeye yönelik bir medikal(sağlık alanı) bir bilim dalıdır. Davranış terapilerinin köpeklere uygulanması için psikoloji ve veteriner hekimlik mesleği harmanlanmalıdır. Bu nedenle ikisi birbirine karıştırılmamalı ve sınırları kesin hatlarla çizilmelidir.